Membrii organismelor profesionale din domeniul contabil care oferă consiliere fiscală activează într-un mediu financiar și de afaceri complex și în sisteme fiscale ale căror scopuri principale sunt finanțarea serviciilor publice și asigurarea bunăstării economiei și a societății.
Conduita etică în activitatea de consiliere fiscală este esențială. Activitatea prestată de membri trebuie să inspire încredere societății, clienților și altor părți interesate. Conduita acestora nu se reflectă doar asupra lor, ci și asupra profesiei contabile. De aceea este important ca profesioniștii care oferă consiliere fiscală ca parte din responsabilitățile de a servi interesele clienților sau ale organizației angajatoare să aibă un comportament etic.
Ca parte din mandatul său de a servi interesul public, IFAC (International Federation of Accountants) a elaborat Ghidul pentru organizațiile profesionale contabile – dezvoltarea de bune practici pentru membrii care oferă consiliere fiscală.
Acest ghid de bune practici, fără valoare de normă, este menit să sprijine organizațiile profesionale din domeniul contabil în furnizarea de îndrumări pentru membrii acestora cu privire la aplicarea Codului etic internațional pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele Internaționale de Independență), când aceștia oferă consiliere fiscală.
Documentul în limba română este disponibil la secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes de pe site-ul CECCAR.