📣 🇪🇺 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻 𝗧𝗮𝘅 𝗔𝗱𝘃𝗶𝘀𝗲𝗿 𝗙𝗲𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 prezintă 𝗻𝗼𝘂𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗹𝗲 𝗳𝗶𝘀𝗰𝗮𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲 în 📑 📌 𝗯𝘂𝗹𝗲𝘁𝗶𝗻𝘂𝗹 𝘀𝗮̆𝗽𝘁𝗮̆𝗺𝗮̂𝗻𝗮𝗹

Conferința online a ETAF privind rolul consilierilor fiscali în consolidarea conformității fiscale

La 1 decembrie a.c., European Tax Adviser Federation (ETAF) a organizat cea de-a doua conferință fiscală din 2020. Gerassimos Thomas (directorul general al DG TAXUD, Comisia Europeană) și Paul Tang (președintele subcomisiei FISC) au discutat împreună cu președintele ETAF, Philippe Arraou, despre rolul consilierilor fiscali în consolidarea conformității fiscale. În deschiderea conferinței, Philippe Arraou a pus accent pe importanța conformității fiscale în situația actuală de criză economică, subliniind faptul că primul pas spre o fiscalitate echitabilă este conformitatea fiscală. Gerassimos Thomas a evidențiat eforturile Comisiei Europene de a furniza un cadru fiscal simplificat care să pună la dispoziția contribuabililor instrumente simplificate pentru facilitarea conformității fiscale. Paul Tang a remarcat rolul contribuabililor în facilitarea conformității fiscale, punând accent pe rolul profesioniștilor reglementați din domeniul fiscal, precum membrii ETAF. Discuțiile au abordat numeroase subiecte, precum posibilitatea de a utiliza tehnologiile digitale pentru a susține conformitatea fiscală și următoarea inițiativă UE privind impozitarea întreprinderilor (inclusiv impozitarea economiei digitale). Cei trei membri ai panelului au discutat și posibilitatea ca votul cu majoritate calificată pentru aprobarea măsurilor de politică fiscală să fie adoptat de către Consiliul UE, precum și a responsabilităților sporite ale Parlamentului European în acest domeniu.

Puteți urmări o înregistrare a conferinței pe website-ul ETAF.

Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană solicită președinției portugheze a Consiliului UE să prioritizeze raportarea publică pentru fiecare țară în parte

La 27 noiembrie a.c., membrii Partidului Verzilor/Alianței Libere Europene au trimis o scrisoare adresată prim-ministrului portughez, ministrului de finanțe portughez și ministrului economiei portughez în care le solicită să prioritizeze propunerea Consiliului UE privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CbCR). Scrisoarea susține că, „acum ar trebui să existe o majoritate calificată în rândul statelor membre care să susțină adoptarea unei abordări generale”. Europarlamentarii speră, de asemenea, că președinția portugheză a Consiliului UE, al cărei mandat va începe la 1 ianuarie 2021, va înregistra progrese și în ceea ce privește alte aspecte precum: spălarea banilor, taxele de mediu, o rată de impozitare minimă efectivă, criterii mai stricte de includere pe lista UE privind jurisdicțiile necooperante din punct de vedere fiscal și o reformă cuprinzătoare a codului de conduită al UE privind impozitarea întreprinderilor.

Miniștrii de finanțe din UE se declară mulțumiți de actualizarea DAC 7

La 1 decembrie a.c., miniștrii de finanțe din UE și-au exprimat mulțumirea față de consensul la care s-a ajuns în privința propunerii de modificare a Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC 7). Această propunere vizează introducerea unei obligații pentru platformele digitale de a transmite autorităților fiscale veniturile generate de furnizorii de servicii sau de bunuri care utilizează platforma lor. Ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, a declarat că „prin adoptarea acestor noi norme, Uniunea Europeană face un pas important în abordarea provocărilor fiscale care decurg din digitalizarea economiei”.

Coreper a aprobat scutirea de TVA pentru vaccinuri și kituri de testare

La 2 decembrie a.c., ambasadorii statelor membre la UE (Coreper) au aprobat propunerea de modificare a Directivei privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (Directiva TVA) pentru a scuti temporar de TVA livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și de dispozitive medicale pentru diagnostic in vitro (kituri de testare), precum și serviciile strâns legate de astfel de vaccinuri și dispozitive. Textul aprobat al acestei propuneri nu include nicio schimbare relevantă la propunerea Comisiei și va permite statelor membre să aplice o cotă zero sau cote reduse de TVA pentru livrările de dispozitive medicale pentru diagnostic in vitro care se conformează cu dispozițiile aplicabile prevăzute în Directiva 98/79/EC.

Subcomisia FISC a dezbătut practicile fiscale dăunătoare

La 1 decembrie a.c., subcomisia FISC din cadrul Parlamentului European a organizat o reuniune pentru a discuta strategii de combatere a practicilor fiscale dăunătoare din UE. Mario Monti (fost comisar fiscal) a subliniat că există un impuls de a actualiza cadrul fiscal al UE, ca urmare a Brexit (având în vedere faptul că Regatul Unit al Marii Britanii a dat mereu dovadă de ezitare în a-și alinia politica fiscală cu cea a statelor membre UE) și de a reînnoi legătura dintre fiscalitate și resursele proprii ale UE. Martijn Nouwen (directorul Institutului pentru Transparență Fiscală din cadrul Universității din Amsterdam) a susținut utilizarea articolului 116 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene pentru a permite Comisiei Europene să prezinte propunerile sale fiscale în baza unei majorități calificate în cazul în care constată o denaturare a concurenței pe piața unică. Cu toate acestea, Martijn Nouwen consideră că aceste propuneri nu vor putea fi puse în aplicare deoarece statele membre UE se tem că astfel de instrumente ar putea fi utilizate împotriva lor în viitor.

(Copyright foto: ETAF)

etaf0511