Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 7 Septembrie 2020

Ministrul german de finanțe militează pentru impozitarea tranzacțiilor financiare în UE

La 2 septembrie a.c., Ministrul german de finanțe, Olaf Scholz și-a confirmat angajamentul de a introduce un impozit pe tranzacțiile financiare la nivelul UE în fața Comitetului pentru Afaceri Economice și Monetare al Parlamentului European. Președintele ECOFIN a pus accent pe faptul că un astfel de impozit ar putea facilita redresarea economică și că pandemia de COVID-19 ar putea accelera luarea unei decizii în privința acestuia. În ceea ce privește impozitarea digitală și taxa profesională minimă, Olaf Scholz a precizat că se așteaptă ca OCDE să prezinte progresul înregistrat la sfârșitul lunii octombrie, subliniind faptul că guvernul său nu a adoptat o poziție clară în privința propunerii referitoare la raportarea pentru fiecare țară în parte (CbCR).

Parlamentul European dorește o reformă ambițioasă în ceea ce privește sistemul de resurse proprii ale UE

La 31 august a.c., Comitetul bugetar al Parlamentului European a votat propunerea privind sistemul de resurse proprii ale UE legată de acordul privind planul de redresare economică și Cadrul financiar multianual pentru perioada post-2020. Raportul elaborat de José Manuel Fernandes (Partidul Popular European, Portugalia) și Valérie Hayer (Partidului Renew Europe, Franța) solicită o rată de apel uniformă pentru greutatea deșeurilor provenite din ambalajele de plastic nereciclate (începând cu 1 ianuarie 2021) și un set de noi resurse proprii. Eurodeputații sugerează introducerea unei rate de apel uniforme pentru veniturile obținute din vânzarea cotelor de emisii în cadrul Schemei de tranzacționare a certificatelor de emisie (de la 1 ianuarie 2021); utilizarea veniturilor generate de impozitul pe serviciile digitale (de la 1 ianuarie 2023); introducerea unui impozit pe tranzacțiile financiare (de la 1 ianuarie 2024) și a unui sistem de venituri generate prin intermediul unui mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (de la 1 ianuarie 2023). Europarlamentarii au menționat, de asemenea, nevoia de a elimina reducerile și corecțiile bugetare oferite anumitor state membre UE.

Raportul OCDE privind reformele fiscale din 2020

La 3 septembrie a.c., OCDE a publicat raportul privind „Reformele fiscale din 2020”. Documentul descrie atât reformele fiscale din statele membre OCDE, cât și din alte state. Totodată, acesta identifică principalele măsuri fiscale luate de țări înainte și în timpul crizei generate de pandemia de COVID-19. Conform raportului, multe țări au utilizat o abordare etapizată în timpul crizei de COVID-19, adaptându-și treptat pachetele fiscale pe măsură ce criza avansa. Odată ce va începe faza de redresare, guvernele ar trebui să se axeze pe reforme fiscale structurale. Potrivit directorului Centrului pentru Administrație și Politică Fiscală din cadrul OCDE, Pascal Saint-Amans, „Aspectele care trebui să devină urgent prioritare sunt reforma fiscală de mediu și politicile fiscale pentru combaterea inegalităților”.

Franța a prelungit acordurile privind lucrătorii frontalieri și transfrontalieri

La 31 august a.c., ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat că acordurile privind lucrătorii frontalieri și transfrontalieri încheiate între Franța și alte patru țări (Germania, Belgia, Luxemburg și Elveția) au fost prelungite până la 30 decembrie 2020. Conform acestor acorduri, zilele de lucru de acasă ca urmare a măsurilor de prevenție a răspândirii virusului COVID-19 pot fi considerate zile lucrate în statul în care lucrătorii își desfășoară în mod obișnuit activitatea și, prin urmare, vor fi impozitate în statul respectiv.

(Copyright foto: ETAF)

etaf0209

Leave your comment